Cleft House: Cleft House by Anagram Architects

Cleft House: Cleft House by Anagram Architects

Cleft-House-21-678x381[1].jpg

This northwest-facing residence has been home to three generations of the same family. They own a nearby factory. Built on just 326 sq.m. land, the mansion rises in the middle of a densely populated area of ​​Delhi. The designers had to resolve the contradiction: on the one hand, they had an acute lack of privacy, on the other hand, the client wanted a large, open, light-filled space in which family members and their friends could get closer.

Cleft-House-1-678x484[1].jpg

As a result, experts from the architectural bureau Anagram Architects decided that standard compositional techniques would not work here, and the project should be viewed not as a set of isolated spaces with windows, but as a split monolith.

Cleft-House-7-678x550[1].jpg

In front, a closed facade hides the house from other people’s attention. The layout of the premises also performs a protective function: service, dressing rooms and technical rooms are located at the back, on the sunny side, protecting the living space from the Indian heat.

A deep crevice, connected at the front and back at the upper levels, creates a winding, naturally ventilated courtyard in the center of the residence, drawing views from the galleries and from the rooms of the house. This courtyard is the perfect place to socialize. The project to some extent echoes the fantastic Taiwanese house Enishi Resort Villa.

The building has six floors and a small roof garden. The creators named it Cleft House. The monolithic façade is made of white marble panels mounted on a steel structure.

The marble was chosen by the architects for its radiance, which they accentuated with illumination. Echoing the central courtyard of traditional Indian homes, the atrium becomes the heart of the home and connects all spaces on the ground floor. Its size and shape provide natural light throughout the home and promote natural ventilation.

See also  Arquivio Architects won the Lithuanian National Concert Hall design competition

All bedrooms are located on the upper floors and are fenced off by polygonal walls and a glazed gallery.

To “soften the faceted stiffness”, Anagram Architects made a large spiral staircase, the plastic of which favorably dilutes the strict geometry.

Cleft-House-8-678x452[1].jpg

Cleft-House-16-678x452[1].jpg

Cleft-House-12-678x356[1].jpg

Cleft-House-10-678x589[1].jpg

Cleft-House-22-678x452[1].jpg

Cleft-House-20-667x1000[1].jpg

Ground_Floor[1].jpg

First_Floor[1].jpg

SECTION_AA_[1].jpg

About Leona Smith 115 Articles
Hello! My name is Silke and this is my travel blog. I want to show you fascinating places off the beaten track, give you a gentle introduction to history and culture, and help you get around Berlin. After 13 years in Sydney and Andalusia, I now live in Berlin, Germany. I am a travel writer, translator and book author. Read more about me here.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*